Sunday, 7 February 2016

Apa itu fail tencent pada android

Posted by Master IK | 07:23 Categories:


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Rasa pelik tak SD card/phone storage asyik penuh je bukan download game pun tapi rasa hank handphone?

Sebelum tu saya nak jelaskan kat sini majoriti semua phone sistem android ada malware tencent ni.Kalau tak da tahniah saya pun ada haha.

Apa itu Tencent?

hasil research tencent ni organisasi pembuat application untuk smartphone (WeChat) dan pembuat advertising service atau servis pengiklanan kalau korang main game ada tak perasan ada pop out iklan.lebih kurang camtu la.

Bagaimana tencent boleh ada dalam phone?

1.Kita ada download application yang mereka buat antaranya ialah wechat.
2.masuk ikut website yang kita lawat
3.masuk ikut internet.Macam pelik bunyi tapi itulah kenyataan.

Apa kerja malware tencent ni?

Malware yang ada pada fail tencent ni dikenali sebagai ANDROIDOS_ADSMS.SMA oleh Antivirus.Sudah banyak antivirus yang saya pakai tapi tak jumpa jugak virus ni.Pandai dia nyorok.

malware ni kerja dia:

1.curi maklumat IMEI phone
2.Curi maklumat Model handphone
3.Curi maklumat SDK version

Apa jadi kalau dia curi fail tersebut?

Mereka boleh hantar apa-apa jenis virus atau malware ke handphone anda.Sangat berbahaya malware ni.sebab tu phone asyik hank sebab banyak malware.

virus ni jenis apa?

Jenis BACKDOOR iaitu merekod maklumat phone yang telah dijangkiti.


Dimana nak cari fail tencent ni?

Buka file manager dan cari SD card  kemudian cari fail bernama Tencent.

Anda akan dapati ada dua fail yang digunakan untuk berhubung dan menyimpan maklumat yang dicuri tersebut iaitu V1.log dan smsConfig.xml kalau dah padam dua fail ni hilang selang beberapa hari dia akan ada balik.

malware tersebut akan berhubung dengan url ini untuk menerima dan menghantar maklumat
  • http://{BLOCKED}ms.{BLOCKED}do.cn/Submit.aspx?ver=1.0&sys=%SDKversion%&imei=%IMEI%&ua=%phonemodel%&pro=100, 1000

Selain itu malware ini akan download dan membuat copy serta update dengan sendiri melalui url ini

  • http://{BLOCKED}.{BLOCKED}.109.77/testing/1.apk

Memang tak boleh buka sebab url tersebut hanya boleh diakses oleh mereka sahaja.


Saya sarankan anda gunakan aplikasi anti malware seperti MalwareBytes download je di google playstore.Kalau tak hilang jugak kena padam dengan kerap ya.kena padam manual.

Kalau nak padam terus kena uninstall wechat dan aplikasi yang dibuat oleh tencent.Sanggup ke padam wechat?.Kalau tak sanggup guna aplikasi anti malware dan padam fail tencent dengan kerap.

kalau anda pentingkan privacy anda sila KLIK DISINI untuk tutorial cara padam file tersebut.

sekian,jumpa lagi pada artikel akan datang...

thanks to:

Sumber malware tencent


keyword:

Tencent
bahaya tencent
apa tencent
apa itu tencent
cara padam tencent kat android
cara padam tencent pada smartphone






2 comments:

nuffnang