Sunday, 7 February 2016

Cara tambah storage Android

Posted by Master IK | 07:24 Categories:




Assalamualaikum dan salam sejahtera.Hari ni saya nak share tentang cara tambah ruangan storage pada android.

Siapa tak marah kalau phone asyik hank je kan..yang peliknya cepat betul internal storage penuh..kenapa ya?

sebelum mula saya nak terangkan secara ringkas tentang Internal storage,Phone storage,Sd card storage.

Internal storage:

-digunakan untuk menyimpan fail sistem untuk membolehkan phone berfungsi
-menyimpan data built in aplication

Phone storage:

-digunakan untuk menyimpan data aplikasi tambahan seperti whatsapp,wechat dan sebagainya.

SD card storage:

-Ruangan tambahan untuk menyimpan data aplikasi tambahan,imej dan sebagainya.


phone jadi hank sebab apa?

1.Internal storage penuh
2.phone storage penuh
3.Ada malware merayap dalam phone

JIka anda mengalami masalah phone storage cepat penuh sila pergi ke "Setting"--->"Storage"--->pada Default write disk pilih SD card.

nanti semua data aplikasi tambahan akan disimpan dalam SD card.Selepas itu, copy semua benda penting seperti gambar yang  ada dalam phone storage tu ke SD card pastu baru delete semua fail dalam phone storage.


Cara atasi Internal storage penuh:

1.Buka setting kemudian storage



2.Pada Internal storage pilih cached data 





3.kemudian pilih OK




Cara kurangkan SD card storage:


1.Pada SD card storage pilih "Misc." iaitu fail tak penting atau yang tidak diurus.





2.Pilih fail yang tak penting terutamanya "Tencent" ni la fail Wechat yang mengandungi malware berbahaya.kalau tak pernah padam tencent ni memang mencecah 2-4 GB dia makan.tu yang saya pernah buat la kat phone pelanggan saya.



3.pilih delete kemudian selesai.




AWAS fail Tencent ialah fail wechat yang mengandungi malware dan amat berbahaya sila padam dengan kerap samaada 1 kali seminggu atau 3 kali seminggu.

malware Tencent ni malware pencuri data sebab tu fail dia berat.

Nak tahu pasal tencent ni KLIK DISINI


keyword:

cara kurangkan storage phone
handphone hank
phone lembab
handphone lambat
cara padam storage
cara kurangkan internal storage










7 comments:

  1. kalau delete tencent ni..dia akan delete sekali dgn gambar dan video dalam internal storage jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tencent ni fail wechat.so dia akan padam fail yang ada kena mengena dengan wechat je.

      Delete
  2. So kalau delete tencent ni, conversation dlm apps wechat akan hilang lah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia x hilang pon.just hilang temporary file.

      Delete
    2. Dia x hilang pon.just hilang temporary file.

      Delete
  3. Serious talk, baru tahu file tencent tu bahaya. Tadi baru delete, phone storage daripada 2GB terus jadi 3GB. Btw thank youuuu

    ReplyDelete

nuffnang